Meest gestelde vragen

Hieronder vind u de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop.

Mocht uw vraag hier niet tussenstaan, dan kunt u ons via het formulier aan de onderkant van deze pagina uw vraag stellen.

Hoe moeten de branders onderhouden worden?

De branders van de meeste modellen zijn gemaakt van RVS. De ‘dak’-vorm van de brander zorgt er voor dat vocht en vet direct op de brander verbrand of langs de brander afloopt waardoor de gasopeningen niet verstopt kunnen raken. De branders kunnen naar verloop van tijd gaan roesten. Dit is geen probleem omdat dit oppervlakkige roest is. Wij adviseren u de branders een keer per jaar met een staalborstel te reinigen en b.v. met een beetje olijfolie in te vetten. U kunt de branders verwijderen door de splitpen aan de voorzijde met een tang te verwijderen en daarna vanaf die zijde schuin omhoog te tillen. Mochten er gaatjes verstopt zijn prik ze dan met een priem of uitgebogen paperclip door en zuig de brander met een stofzuiger schoon. De branders onder de bakplaat komen nauwelijks in contact met bakvocht waardoor ze minder roesten. Daarom adviseren wij u de branders die onder de grilplaat gelegen hebben onder de bakplaat te leggen en andersom. Zorg er bij het terugzetten voor dat de open zijde van de brander goed over de messing inspuiter geplaatst wordt

Hoe houd ik mijn Patton gebruik gereed?

Het beste kunt u de barbecue in de herfst- en wintermaanden binnen zetten zonder hoes. Als dit niet tot de mogelijkheden behoort, zet de barbecue dan op een beschutte plaats in de tuin afgedekt met een hoes.

Hoe maak ik mijn barbecue schoon?

Het is heel belangrijk om uw barbecue na gebruik altijd goed schoon en droog te maken, want door achtergebleven resten en het niet goed droogmaken van de bak- of grillplaten kunnen deze gaan roesten. Over het algemeen maakt u de grills en platen schoon met een hard borsteltje en lauw water. Doe dit altijd wanneer de barbecue nog een beetje warm is, dan laat het vuil een stuk sneller los en krijgt u de barbecue dus makkelijker schoon! Na het schoonmaken een dun laagje olijfolie aanbrengen.

Hoe wordt opvlammen voorkomen?

Onder de grillroosters zijn direct boven de branders vlamverdelers geplaatst. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en de afvoer van vleesvocht, olie en vet. Het drupt op deze wijze niet direct op de branders en wordt onder in het branderhuis afgevoerd naar een vetopvangbakje of –lade. Leg hierin voor aanvang aluminium folie en evt. een laagje kattenbakkorrels. Deze nemen goed vocht op en is in zijn geheel eenvoudig te verwijderen. Een laagje aluminium folie op het grillrooster is ook mogelijk.

En de indirecte verhittingsmethode?

De indirecte methode wordt gebruikt om reeds dichtgeschroeide gerechten, verder te laten garen. Wanneer u kookt met een gesloten kap, is de warmtebron indirect. Het effect dat nu wordt bereikt is vergelijkbaar met dat van een oven. U verwarmt met gesloten kap de barbecue voor op de middelste stand. Als de gewenste temperatuur is bereikt dan zet u de middelste brander(s) uit en verwarmt en braadt u met gesloten kap het geselecteerde stuk vlees of vis. Hierdoor wordt het gerecht rondom gegaard en is deze methode meer geschikt voor grotere stukken vlees, heel gevogelte en grote braadstukken omdat het gerecht op deze wijze rondom gegaard wordt. Via de vlamverdelers loopt het vet in de daarvoor bestemde vetopvangbak. Vlammen worden op deze wijze voorkomen. N.b.: bij gesloten kap nooit branders in de hoogste stand gebruiken.

Wat houdt de directe verhittingsmethode in?

Deze methode is geschikt voor snel dichtschroeien en voor gerechten die een kort tijd nodig hebben om gaar te worden zoals, worsten, spiezen, groenten en vis. Bij deze traditionele barbecuemethode wordt het vlees op een rooster of plaat, direct, met open kap, boven de warmtebron bereid. Hierbij schroeit het vlees dicht, waardoor het vocht behouden blijft. Het geeft het vlees die karakteristiek gegrilde smaak. Als vet vlees op een rooster bereid wordt, zou dit eventueel vlammen kunnen veroorzaken doordat vet direct op de warmtebron druppelt. Gebruik in dit geval aluminiumfolie onder het vlees of gebruik de bakplaat.

Hoe steek ik mijn Patton het beste aan?

• Een Patton steekt men als volgt aan: • Controleer of u nog voldoende gas in uw fles hebt • Kijk of alle branderregelknoppen op de barbecue uit staan • Draai de gaskraan op de gasfles open • Draai één brander aan. Bij enkele modellen werkt de ontsteking door draaien van de regelknop. • Ontsteek deze volgens de instructie van de fabrikant met de piëzo-ontsteking voor modellen met een aparte ontstekingsknop • Draai de overige regelknoppen open • Verwarm met open deksel een kwartier voor • Stel de gasbarbecue nu in voor de gewenste kookmethode. Directe methode met open kap of indirecte methode met gesloten kap. • Bij gesloten kap nooit branders in hoogste stand gebruiken

Welke gasdrukregelaar moet ik voor mijn Patton gebruiken?

Voor uw Patton kunt u het beste een 30Mb./1.5kg/h. gasdrukregelaar gebruiken. Deze laat voldoende gas door om alle branders optimaal te gebruiken.

Wat is een gasdrukregelaar?

Een gasdrukregelaar zorgt ervoor dat er vanuit de gasfles een gelijkmatige toevoer naar uw barbecue is om alle branders optimaal te laten branden. Bij modellen uit de Buffet-serie wordt een gasdrukregelaar meegeleverd, bij de overige modellen dient u deze er los bij te kopen. Vraag ernaar bij uw dealer en let er op dat verschillende typen aansluitingen bestaan voor gasflessen.

Wat voor gas moet ik gebuiken en waar kan ik dat kopen?

U kunt zowel propaangas als butaangas gebruiken. Voor regelmatig gebruik van een BBQ tot 4 branders is een 5 kg fles voldoende. Vanaf 4 branders bevelen wij een 10 kg fles aan. De warmte opbrengst van butaan ligt wat hoger. Het gas staat in de fles onder druk. Zodra de druk wordt verminderd verdampt de vloeistof in een gasvormige substantie. Voor informatie over verkoopadressen vraag uw dealer of kijk op: www.primagaz.nl (en klik op ‘dealers’).