Hoe wordt opvlammen voorkomen?

Onder de grillroosters zijn direct boven de branders vlamverdelers geplaatst. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en de afvoer van vleesvocht, olie en vet. Het drupt op deze wijze niet direct op de branders en wordt onder in het branderhuis afgevoerd naar een vetopvangbakje of –lade. Leg hierin voor aanvang aluminium folie en evt. een laagje kattenbakkorrels. Deze nemen goed vocht op en is in zijn geheel eenvoudig te verwijderen. Een laagje aluminium folie op het grillrooster is ook mogelijk.

En de indirecte verhittingsmethode?

De indirecte methode wordt gebruikt om reeds dichtgeschroeide gerechten, verder te laten garen. Wanneer u kookt met een gesloten kap, is de warmtebron indirect. Het effect dat nu wordt bereikt is vergelijkbaar met dat van een oven. U verwarmt met gesloten kap de barbecue voor op de middelste stand. Als de gewenste temperatuur is bereikt dan zet u de middelste brander(s) uit en verwarmt en braadt u met gesloten kap het geselecteerde stuk vlees of vis. Hierdoor wordt het gerecht rondom gegaard en is deze methode meer geschikt voor grotere stukken vlees, heel gevogelte en grote braadstukken omdat het gerecht op deze wijze rondom gegaard wordt. Via de vlamverdelers loopt het vet in de daarvoor bestemde vetopvangbak. Vlammen worden op deze wijze voorkomen. N.b.: bij gesloten kap nooit branders in de hoogste stand gebruiken.

Wat houdt de directe verhittingsmethode in?

Deze methode is geschikt voor snel dichtschroeien en voor gerechten die een kort tijd nodig hebben om gaar te worden zoals, worsten, spiezen, groenten en vis. Bij deze traditionele barbecuemethode wordt het vlees op een rooster of plaat, direct, met open kap, boven de warmtebron bereid. Hierbij schroeit het vlees dicht, waardoor het vocht behouden blijft. Het geeft het vlees die karakteristiek gegrilde smaak. Als vet vlees op een rooster bereid wordt, zou dit eventueel vlammen kunnen veroorzaken doordat vet direct op de warmtebron druppelt. Gebruik in dit geval aluminiumfolie onder het vlees of gebruik de bakplaat.